Kochani !!!
Chcielibyśmy podzielić się z Wami wyjątkowo prostym, ale jednocześnie bardzo efektownym przepisem na pierniczki. Ich wygląd zachwyci niejednego. Mogą być one ozdobą świątecznego drzewka, talerza ze słodkościami lub prezentem dla bliskiej osoby.
Jeden z naszym pracowników postanowił sprawdzić, jak przebiega cały proces ich produkcji.
Dajcie się skusić i spróbujcie swoich sił w kuchni !!!
PIERNICZKI – WITRAŻYKI
- 35 g masła pokrojonego na kawałki
- 35 g cukru
- 65 g płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki naturalnego kakao
- 1 żółtko
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie kolorowych, okrągłych landrynek
WYKONANIE:
Do garnka włożyć masło, cukier, miód, przyprawę korzenną i kakao. Podgrzać do czasu rozpuszczenia się. Ostudzić.
Dodać żółtko, mąkę i proszek. Wyrobić. Uformować kulkę, zawinąć w folię i odstawić na 1 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 3 cm. Wyciąć foremką kształt. W środku każdego pierniczka wyciąć okrągły otwór. Pierniczki przełożyć na blachę. Piec 2 minuty w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i w każdy otwór włożyć landrynkę. Piec kolejne 3-5 minut lub do momentu roztopienia się landrynek.
Pierniczki zdjąć z papieru dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego !!!
A Wy już upiekliście swoje świąteczne pierniczki?