Śokowe pierniczki

Kochani !!!

Chcielibyśmy podzielić się z Wami wyjątkowo prostym, ale jednocześnie bardzo efektownym przepisem na pierniczki. Ich wygląd zachwyci niejednego. Mogą być one ozdobą świątecznego drzewka, talerza ze słodkościami lub prezentem dla bliskiej osoby.

Jeden z naszym pracowników postanowił sprawdzić, jak przebiega cały proces ich produkcji.

Dajcie się skusić i spróbujcie swoich sił w kuchni !!!

PIERNICZKI – WITRAŻYKI

  • 35 g masła pokrojonego na kawałki
  • 35 g cukru
  • 65 g płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 żółtko
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie kolorowych, okrągłych landrynek

WYKONANIE:

Do garnka włożyć masło, cukier, miód, przyprawę korzenną i kakao. Podgrzać do czasu rozpuszczenia się. Ostudzić.

Dodać żółtko, mąkę i proszek. Wyrobić. Uformować kulkę, zawinąć w folię i odstawić na 1 godz. do lodówki.

Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 3 cm. Wyciąć foremką kształt. W środku każdego pierniczka wyciąć okrągły otwór. Pierniczki przełożyć na blachę. Piec 2 minuty w temperaturze 200 stopni.

Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i w każdy otwór włożyć landrynkę. Piec kolejne 3-5 minut lub do momentu roztopienia się landrynek.

Pierniczki zdjąć z papieru dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego !!!

A Wy już upiekliście swoje świąteczne pierniczki?

Skip to content